Precizní zemědělství DEUTZ-FAHR: Inovace pro vyšší výnosy a efektivitu

Popisovat přínos systémů chytrého zemědělství včetně satelitní navigace by bylo nošením dříví do lesa, vlastně v tomto případě přesněji slámy na pole. Dobří hospodáři už vědí, kolik nafty, hnojiv, postřiků a hodin práce dokážou ušetřit, a hlavně jak umí zpříjemnit práci samotnou.

Proto většina výrobců zemědělské techniky tyto systémy nabízí ke svým strojům jako samozřejmou součást svých služeb a dneska už je z čeho vybírat. Propracovaný balíček pro správu celé farmy má také společnost SDF – mimo jiné i pro techniku značky Deutz-Fahr – pod souhrnným názvem SDF Smart Farming Solution, ve volném překladu „řešení pro chytré zemědělství“.

Vývojáři si s ním opravdu vyhráli, je srozumitelný, přístupný, neboť se s ním každý snadno a rychle sžije, má pěknou, přehlednou grafiku, a hlavně je ucelený – mimo satelitní navigace SDF Guidance do něj patří i správa vozového parku SDF Fleet Management a správa datových souborů SDF Data Management.

iMonitor3

Navigace i s otáčením na souvrati

Satelitní navigace SDF Guidance je plně integrována do každého traktoru Deutz-Fahr. Jejím základním ovládacím prvkem je dvanáctipalcový terminál iMonitor3 s dotykovou obrazovkou a vylepšenými funkcemi nového softwaru Horizon 5.

Veškeré funkce máte k dispozici ihned po zakoupení, bez aktivací dalších licencí. O jaké jde? Například můžete řídit až 255 sekcí, zpracovávat variabilní mapy a bezdrátově přenášet datové soubory. Tím využijete potenciál traktoru na maximum.

Ještě vetší pohodlí při práci skýtá příplatková, časově neomezená licence pro automatické otáčení na souvrati AutoTurn.

Zejména zákazníci s přípojnými zařízeními ISOBUS ocení druhou příplatkovou funkci XTend, která pomocí WiFi umožňuje spárovat iMonitor3 například s vlastním tabletem a navigaci nebo ovládací rozhraní ISOBUS pak zobrazovat na něm, což má jedinečnou výhodu – tablet lze vzít ven z kabiny traktoru a třeba kontrolní výsevek provést přímo u stroje.

Pro příjem satelitního signálu slouží příjmač SR-20, jenž se dá využít pro jakoukoliv přesnost navigace. Bezplatný korekční signál EGNOS stačí na rozpětí 20 cm. Pro větší přesnost nebo opakovatelnost je k dispozici signál RTK, a to okamžitě, bez nějakých dalších montáží. Příjem a odesílání dat zajišťuje modul CTM standardně instalovaný v traktoru a balíček dat na pět let zdarma.

Traktory, které nejsou z výroby připraveny na automatické řízení, je možné vybavit systémem s elektrickým volantem Assisted Steering . S ním dosáhnou podle druhu korekčního signálu naprosto stejné přesnosti i při nízkých rychlostech.

K tomu ještě přistupuje vzdálená podpora, nazvaná Remote Support, díky níž se může k monitoru traktoru na dálku připojit jak servisní zázemí nebo dovozce, tak třeba i externí poskytovatel RTK signálu.

Kouzelný ISOBUS
Žádné zadávání rozměrů či počtu sekcí připojeného stroje, toto vše se nastaví samo zásluhou rozhraní ISOBUS v traktorech Deutz-Fahr, jehož kompatibilitu zaručuje certifikace AEF. Veškeré údaje se rázem přehledně zobrazí na dvanáctipalcovém iMonitoru3, do kterého je zároveň integrována i navigace.

Jeho prostřednictvím pak můžete stroj okamžitě ovládat a to nejen na dotykové obrazovce. Deutz-Fahr totiž nabízí v závislosti na výbavě až 22 programovatelných tlačítek. Funkce AUX-N tak umožňuje ovládat přípojné zařízení fyzickými tlačítky v traktoru, kterým můžete volně přiřadit různé funkce ISOBUS.

Kromě ovládání připojeného stroje traktor zároveň zaznamená i množství spotřebovaného materiálu – paliva, postřiků, hnojiv, uloží je a případně odešle k dalšímu zpracování.

Ale pozor, jde to i obráceně – traktory Deutz-Fahr mohou být ovládány připojenými stroji, protože jsou TIM kompatibilní. Co znamená zkratka TIM? Moderní přípojné stroje ISOBUS umí komunikovat s traktorem obousměrně, například ovládat rychlost traktoru, hydraulické okruhy a spoustu dalších funkcí, čímž přispívají k pohodlnějšímu řízení traktoru i k větší přesnosti práce.

Správa celé strojní stáje
Pokud potřebujete sledovat pohyb strojů, plánovat údržby nebo nastavit hranice kde se má daný stroj pohybovat, určitě oceníte správu vozidel, nazvanou SDF Fleet Management. Ta poskytuje okamžitá i historická data o každém stroji, co kde právě dělá nebo kdy bude potřebovat servis, a proto má při řízení podniku své nezastupitelné místo.

Ideální stopa
Svá pole bezpochyby dobře znáte, přesto však můžete vyzkoušet plánovač přejezdů – SDF Path Planner, který spočítá ideální vodicí linie tak, aby se přejezdy nepřekrývaly, nikde nevynechaly ani píď půdy a bylo jich co nejméně.

Stačí zadat rozměry traktoru, záběr přípojného zařízení a máte připravený mapový podklad pro práci. Ten si samozřejmě můžete upravit podle sebe s ohledem na počáteční a koncový bod, tvar linií a velikost souvrati. Pro vytvoření map polí a přejezdů lze přitom využít podklady LPIS.

Pro variabilní postřik nebo hnojení se dá nahrát aplikační mapa, souprava všechny údaje včetně splněných úkolů uloží pro následné vyhodnocení.

Přenos dat
Těch dat v moderním traktoru je opravdu hodně. Stroje si je pomocí služby Agrirouter mohou vzájemně bezdrátově předávat mezi sebou, případně do kanceláře v rámci balíčku dat SDF Data Management, poskytovanému na pět let zdarma.

Data lze samozřejmě přenést i fyzicky v paměti USB. A protože jsou uložena ve formátu ISO-XML nebo Shape, můžete je bez obav sdílet i se stroji jiných značek.

Zemědělskou techniku Deutz-Fahr dováží do České republiky společnost GARNEA, která zároveň nabízí i montáž navigací a celého systému precizního zemědělství, včetně poradenství a školení obsluhy.

Na jeden článek bylo těch cizích slov možná až dost. Nenechte se jimi ale odradit, v jednoduchosti a přívětivosti ovládání se technologiím chytrého zemědělství používaným v traktorech Deutz-Fahr máloco vyrovná. Odborníci společnosti GARNEA vás s nimi seznámí do všech podrobností, abyste je mohli naplno nasadit a hned začít počítat ušetřené náklady i zažít, jak krásně dokážou usnadnit práci na poli.

Text: Štefan Strapek, Pavel Pánek, GARNEA a.s.

Máte dotazy, nebo potřebujete individuální řešení navigace Vašeho stroje? Kontaktujte našeho produktového specialistu Ing. Jaroslava Zemana na tel.: 727 825 094, e-mail: zeman@garnea-as.cz



Zpět
Nastavení soukromí a cookies

Následující volbou souhlasíte s využíváním cookies a použití údajů o vašem chování na webu pro zobrazení cílené reklamy.

Více informací a nastavení